
Investeer nu in landbouwgrond
Investeren in grond Grondvest Nederland
Grondvest Nederland is gespecialiseerd in de aan- en verkoop van strategisch gelegen agrarische gronden in Nederland waarvan de kans bestaat dat deze in de toekomst van bestemming wijzigen. Wanneer de bestemming wijzigt naar bouwgrond is er vaak sprake van een forse waardestijging van de grond.
Waar voorheen enkel gemeenten, banken en grote ontwikkelaars hiervan konden profiteren, biedt Grondvest Nederland bedrijven en particulieren de mogelijkheid al vanaf 1000 m2 aan te kopen. Door jarenlange ervaring heeft Grondvest Nederland een groot netwerk opgebouwd dat met ons meedenkt, zodat Grondvest Nederland alleen de beste gronden in de portefeuille opneemt.
Investeren in grond Belangrijkste voordelen?
-
Vraag en Aanbod
Grondaanbod is beperkt, de vraag blijft groeien.
-
Belastingvoordeel
De waardering van gronden wordt belast in box 3.
-
Geen belasting bij winst
Er hoeft geen belasting te worden betaald over winst bij verkoop.
-
Grond is tastbaar
De grond is een fysieke plek en heeft daardoor altijd waarde.
-
Waardevast
Grondprijzen verliezen moeilijk hun waarde.
-
Vrij verhandelbaar
De grond die u aankoopt is en blijft vrij verhandelbaar.
Investeren in grond 5 redenen waarom:
- Volgens het CBS groeit de bevolking van Nederland tot 2040.
- Er komt geen grond meer bij in Nederland.
- Het kavel wordt na overdracht op uw naam ingeschreven in het Kadaster.
- De overdracht wordt door een notaris verzorgd.
- Wij hanteren strenge criteria voordat wij aankopen waardoor we kwaliteit kunnen blijven garanderen.
Uw partner in grond investeringen
Grondvest Nederland biedt u als particulier of bedrijf de beste gronden van Nederland aan.
Van investeerder tot grondeigenaar
in vijf stappen
Wanneer u investeert in het aanbod van Grondvest Nederland, is de procedure eenvoudig.
-
stap 1 Koopovereenkomst
U tekent een koopovereenkomst in drievoud, met een kopie van uw geldige legitimatiebewijs.
-
stap 2 Notaris
Een exemplaar gaat naar de notaris, één is voor Grondvest Nederland en de laatste krijgt u getekend door Grondvest Nederland terug.
-
stap 3 Borg
U maakt een borg van 10% van de aankoopsom over op de derdengeldenrekening van de notaris.
-
stap 4 Conceptakte
Binnen twee weken ontvangt u de conceptakte van levering, de eindafrekening met de koopsom en de datum van levering.
-
stap 5 Wettelijk eigendom
Na betaling van het resterende bedrag verzorgt de notaris de eigendomsakte plus het afschrift van de kadastrale bijschrijving waarna u daadwerkelijk de wettelijke bezitter bent van het perceel. U hoeft zelfs niet bij de overdracht te zijn. Via een volmacht kunt u Grondvest Nederland de hele overdracht voor u laten verzorgen. U krijgt dan uw eigendomsbewijs gewoon toegestuurd.
Vraag en antwoord
-
Hoe komt de waardebepaling tot stand?
Indien de bestemming van de grond is gewijzigd, zal de waarde van de grond worden vastgesteld. Daarbij bent u er van verzekerd dat de werkelijke waarde van de grond uit de bus komt, aangezien de waardering geschiedt door onafhankelijke taxateurs, die u samen met Grondvest Nederland B.V. mag aanwijzen. Op de vastgestelde meerwaarde worden de door u gemaakte kosten zoals overdrachtsbelasting, notariële en kadastrale kosten in mindering gebracht.
-
Voor wie is investeren in grond geschikt?
Vooropgesteld moet worden dat voorafgaand aan iedere investering een deugdelijke afweging van de mogelijkheden en risico’s plaats dient te vinden. Een besluit om te investeren moet weloverwogen worden genomen. Dit geldt dus ook voor het investeren in strategisch gelegen grond. Hoewel het kan voorkomen dat de bestemming van grond wijzigt binnen korte tijd na de aankoop, moeten investeerders in grond over het algemeen over een langere adem beschikken. Dit betekent dat investeren in grond uitsluitend geschikt is voor investeerders die voor hun levensonderhoud niet afhankelijk zijn van de gelden die zij investeren in grondposities. Het investeren in grond zou wat ons betreft niet moeten worden overwogen door mensen die onvoldoende financiële armslag hebben om een gedeelte van hun beschikbare vermogen voor onbepaalde tijd vast te zetten.
-
Hoe groot is de kans dat er inderdaad een bestemmingswijziging zal plaatsvinden?
Dit is natuurlijk de belangrijkste vraag van allemaal. Het is echter zoals bij alle investeringen: Als wij het antwoord zouden weten, dan hoefden we nooit meer te werken. Doordat onder meer de gemeenten doorgaans niet transparant zijn en de personen op beleidsbepalende posities wijzigen, is iedere kansberekening zinloos. Op basis van jarenlange ervaring zijn wij echter overtuigd dat bij geen enkele andere investering, de verhouding tussen de opbrengst en het risico zo gunstig is
-
Moet ik rekening houden met kosten verbonden aan het bezit van de grond?
Behalve met eventuele ruilverkavelingsrente moet u rekening houden met waterschapslasten. Anders dan ruilverkavelingsrente is iedere eigenaar van grond waterschapslasten verschuldigd. De waterschapslasten zijn te overzien, aangezien deze nooit meer dan enkele tientallen euro's per jaar bedragen. Indien uw grond wordt verpacht en door de pachter zakelijk wordt gebruikt, dan komt de onroerend zaakbelasting (OZB) voor rekening van de pachter.
-
Is de grondmarkt transparant?
De markt voor grondinvesteringen is transparant. Iedere transactie kan via uw eigen notaris lopen en wordt geregistreerd in het Kadaster. Bij het Kadaster kunt u aktes op vragen wat de verwervingsprijs is geweest van de verkoper en wat de waarde is van gronden in de regio.
-
Mag ik mijn grond tussentijds verkopen en dus voordat een wijziging van de bestemming heeft plaatsgevonden?
Ja, u bent volledig eigenaar van de grond. U kunt uw kavel dus op ieder gewenst moment verkopen aan een door u te bepalen derde, waarbij u vrij bent in het bepalen van de verkoopprijs.
-
Wat is de financiële/juridische gang van zaken als mijn grond verkocht gaat worden?
In het geval dat een partij uw grond na een bestemmingswijziging wenst te verwerven, levert u uw grond aan deze partij. Ook voor deze levering is een notariële akte noodzakelijk en na de overdracht zal de notaris het bedrag van verkoop aan u overmaken, waarbij u verzekerd bent van een gedegen juridische en financiële begeleiding. Hoe de verkoop exact te werk gaat staat omschreven in uw koopovereenkomst. Als u hier vragen over heeft, kunt u contact opnemen met ons.
-
Mag/kan ik ook zelf ontwikkelen na bestemmingswijziging?
Nee, indien de bestemming van de grond wijzigt, dan rust op eenieder binnen het perceel de verplichting om de grond te verkopen aan een nader aan te wijzen partij die de ontwikkeling van de grond op zich neemt. Wanneer dit niet het geval zou zijn, zou een enkele investeerder het onmogelijk kunnen maken voor alle investeerders in het gebied om van de waardestijging te profiteren. Wij proberen hiermee derhalve uw belang te dienen.
-
Waarom moet ik nu in grond investeren?
Er dreigt een woningtekort van ruim 300.000 woningen vanaf 2020. Grond is in deze tijd nog betaalbaar en als er straks een inhaalslag wordt gemaakt op de woningbouwmarkt, hoeft u niet achter de feiten aan te lopen als u dan nog grond wilt gaan aankopen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) verwacht dat de Nederlandse bevolking tot 2040 zal groeien. Grote woningcorporaties en projectontwikkelaars hebben het in deze tijd moeilijk en dat biedt u en ons kansen om nu de gronden aan te kopen, welke in het verleden vaak al in handen waren van de eerder genoemde marktpartijen.
Nog vragen?
Neem vandaag nog contact met ons op
023-3030790Nieuws
Filter:
- tag
- auteur
geen resultaten
-
Rente betalen over je spaargeld lijkt in zicht: 'Banken moeten lage inkomsten compenseren’
De eerste banken zijn inmiddels zover: klanten moeten geld betalen om meer dan een ton op hun spaarrekening te zetten. De Consumentenbond pleit alvast voor een verbod op negatieve spaarrente onder de 100.000 euro, maar banken sluiten die volgende stap niet uit.
‘Per 1 april wijzigen uw rentetarieven. Over uw saldo vanaf 100.000 euro betaalt u dan negatieve rente: 0,5 procent. We snappen dat dat voor u vervelend is.’ Was getekend: Aegon.
Daarmee komt geld betalen om geld bij de bank te mogen stallen voor steeds meer Nederlanders dichtbij. ABN Amro verlaagde de grens begin dit jaar naar een half miljoen euro, ING en Rabobank leggen de lat sinds kort bij een kwart miljoen. Ook Triodos trekt de lijn al bij een ton.
Amanda Bulthuis van bankvergelijker Geld.nl sluit niet uit dat de grens voor negatieve rente stapsgewijs wordt verlaagd. ,,Maar het is nog een lange weg van 250.000 of 500.000 euro tot bedragen van bijvoorbeeld 50.000 euro. Bovendien willen banken mensen zolang mogelijk stimuleren om toch te sparen.’’
Op ABN Amro na sluit geen enkele bank uit dat er ook onder de ton negatieve spaarrente op de loer ligt. Inmiddels hebben alle banken – eenzijdig – hun voorwaarden zo veranderd dat die stap mogelijk is.
Banken moeten wel Negatieve rente rukt daarmee op richting de bedragen die Nederlanders gemiddeld op hun spaarrekening hebben staan: bijna 41.000 euro. Vooral 65-plussers komen in de gevarenzone, met een gemiddeld spaarvermogen boven de 60.000 euro. Alhoewel voor de meeste spaarders ‘minrente’ nog wel even uit zicht blijft: de helft van de Nederlanders heeft minder dan 14.000 euro op de spaarrekening staan.
,,Het aantal betaal- en spaarrekeningen met een negatieve rente is de afgelopen tijd gegroeid’’, aldus president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB). ,,Naarmate de rente langer laag blijft, zullen banken aan meer klanten negatieve rentes doorberekenen. Hoewel dat vervelend is voor spaarders, zijn de mogelijkheden voor banken beperkt om lagere rente-inkomsten op andere manieren te compenseren.’’
Negatieve rente kan voor consumenten meer dan vervelend uitpakken. Volgens de Consumentenbond haalt twee derde van de spaarders zijn geld van de bank als daarover negatieve rente wordt gerekend. Een vijfde denkt het vermogen thuis onder de matras te stoppen, 11 procent gaat beleggen.
Budgetinstituut Nibud maakt zich daar zorgen over. ,,Het is belangrijk dat mensen beseffen dat beleggen ook geld kost’’, zegt een woordvoerder. ,,Plus dat ze het risico lopen het geld kwijt te raken, net als bij beleggen in cryptomunten als bitcoin.’’ Het Nibud raadt aan om, lage rente of niet, altijd een flinke financiële buffer op de spaarrekening te houden.
‘Verbied negatieve rente’ De Consumentenbond gaat verder: die wil dat de regering verbiedt bij bedragen onder de ton negatieve spaarrente te rekenen. Tot nu toe zagen opeenvolgende ministers van Financiën niets in zo’n verbod, zoals in onder meer België wel geldt.
,,Minister Hoekstra (Financiën) heeft beloofd om te kijken naar nadere wetgeving als negatieve rente onder de ton gaat gelden’’, zegt een woordvoerder. ,,Wij leggen dat nu bij hem neer, want die grens is in zicht. Je kunt er maar beter op voorbereid zijn.’’
Hij geeft alvast een schot voor de boeg: ,,De minister heeft destijds een klemmend beroep op de banken gedaan om niet onder die 100.000 euro te gaan. Daar hebben ze zich tot nu aan gehouden. Maar een garantie geven ze niet. Ze hebben niet voor niks hun voorwaarden aangepast. Vertrouwt de minister er nu nog op dat die ton stand houdt?’’
DNB-topman Knot sluit niet uit dat er stappen moeten volgen, maar vindt het vooralsnog een taak van de banken. ,,Negatieve spaarrente op bedragen onder de 100.000 euro is een commerciële afweging die banken zelf moeten maken.’’
-
Volksbank voert negatieve rente in vanaf een ton voor ondernemers
UTRECHT - Ondernemers met meer dan €100.000 op de zakelijke rekening bij SNS, ASN en RegioBank , krijgen hier een negatieve rente voor gepresenteerd. Moederbedrijf De Volksbank voert vanaf 1 april een rente van -0,5% in voor zakelijk spaargeld vanaf een ton.
De Volksbank kondigde de verdere verlaging van de drempel voor negatieve spaarrente donderdag aan. Eerder had de staatsbank de grens voor particuliere spaarders nog op €250.000 gesteld. Maar door het rentebeleid van de Europese Centrale Bank (ECB) worden de kosten toch te hoog om een verdere verlaging te voorkomen, aldus De Volksbank.
Het spaargeld dat bij De Volksbank wordt geparkeerd, zegt de bank niet voldoende via leningen, hypotheken of obligatiebeleggingen uit te kunnen zetten. Hierdoor moet een te groot deel verplicht voor -0,5% gestald worden bij de Europese Centrale Bank (ECB). Ook groeit de spaarberg, omdat consumenten door de lockdowns hun geld niet uitgeven aan bijvoorbeeld vakanties of vrije tijd.
Als reguliere bank voor betalen, sparen en hypotheken, heeft De Volksbank de drempel voor negatieve rente van alle grootbanken het laagst gesteld voor zakelijke spaarders. Bij Rabobank en ING ligt de drempel om te betalen voor particulier spaargeld net als bij De Volksbank op €250.000. Bij ABN Amro ligt die drempel op €500.000.
-
Woonakkoord gesloten voor bouw van 1 miljoen huizen
De 25 grootste branche- en belangenverenigingen in de woningbouw hebben gisteren een akkoord gesloten waarin staat dat tot 2030 maar liefst 1 miljoen huizen moeten worden gebouwd. De afspraken die ze daarover samen maken zijn ook een oproep aan de politiek om de juiste voorwaarden te creëren en met extra geld over de brug te komen.
De partijen vinden dat er snel meer gedaan moet worden aan het woningtekort dat de laatste jaren in Nederland is ontstaan. De 75.000 huizen die nu volgens afspraak met het kabinet worden gebouwd zijn onvoldoende om het tekort van meer dan 300.000 huizen in te lopen. In prognoses is volgens de verenigingen onvoldoende rekening gehouden met de effecten van een groeiende bevolking, kleiner wordende huishoudens, langer zelfstandig wonende ouderen en immigratie.
,,De komende jaren opschalen naar 100.000 woningen per jaar vraagt een gigantische investering van bouwbedrijven”, zegt Piet Adema van branchevereniging WoningBouwersNL. ,,Dat kan alleen als er veel locaties bijkomen. Als gemeenten achterblijven in aanwijzen van grond, moet het kabinet ze kunnen dwingen.”
Twee keer zoveel sociale huur De inzet is om vooral voor middeninkomens de bouw op te schroeven, zo staat in het woonakkoord met de naam ‘Actieagenda Wonen’. Een kwart van de huizen zou van woningcorporaties moeten komen (sociale huur), die hun productie daarvoor bijna moeten verdubbelen. Koepelorganisatie Aedes laat weten dat afschaffing van de verhuurdersheffing (bijna 2 miljard euro per jaar) daarvoor nodig is.
30 procent van de woningen moet worden gebouwd onder de NHG-grens (nu 325.000 euro). Nog eens 10.000 huizen moeten voor onder de 260.000 euro worden aangeboden. Ter vergelijking: de gemiddelde nieuwbouwprijzen liggen nu boven de vier ton.
,,Er zijn meer betaalbare woningen nodig voor alle generaties, maar vooral voor starters. Die markt komt niet van de grond”, zegt Karsten Klein van Vereniging Eigen Huis. ,,Het is heel belangrijk dat zo’n grote coalitie een overeenkomst heeft bereikt, maar we hebben 2 miljard euro extra nodig per jaar om deze aantallen te halen. Geld van het Rijk dat naar infrastructuur en voorzieningen gaat, kan de grondprijzen naar beneden brengen zodat huizen betaalbaarder worden.”
Industrialisatie Woningen kunnen sneller, goedkoper en duurzamer geproduceerd worden door meer standaardisatie en industrialisatie, zo hinten de 25 verenigingen. ,,Als we die investeringen moeten doen, vragen we wel van de overheid om meer eenheid in regelgeving te creëren”, zegt Adema. ,,Nu zijn er nog te veel gemeenten die hun eigen aanvullende duurzaamheidseisen op het bouwbesluit aanvullen. Dat kan niet als huizen grotendeels in de fabriek gebouwd moeten worden.”
Dat de woningmarktsector een maand voor de Tweede Kamerverkiezingen met deze uitgebreide agenda komt is uiteraard geen toeval. Het is alvast een wensenlijst die op tafel komt als politieke partijen straks een regering moeten vormen.
-
De gevaren van sparen: na tien jaar nog maar de helft over
Amsterdam - Fijn, zo’n appeltje voor de dorst op je spaarrekening. Maar de inflatie en fiscus knabbelen er voortdurend aan. Van €100.000 spaargeld verdampt in vijf jaar €8200, als je uitgaat van het officiële inflatiecijfer. De werkelijke inflatie ligt waarschijnlijk fors hoger. En dan moet je nog hopen dat Zuid-Europa standhoudt onder de nieuwe corona-schuldenberg.
„Spaarders zijn defensief ingesteld, ze willen geen risico nemen, terwijl zij juist in het meest risicovolle product zitten”, zegt econoom Han Dieperink van vermogensbeheerder Auréus. „De garantie is dat je koopkracht in tien jaar halveert. En je loopt het risico dat de eurozone uit elkaar knalt. De euro is een relatief jonge munt. Er zitten een aantal foutjes in die opgelost moeten worden. Als dat niet gebeurt, is het einde oefening”, aldus de voormalige directeur investeringen van Rabobank.
„Mensen beseffen te weinig dat sparen ook een belegging is, namelijk in euro’s”, zegt financieel planner Wouter den Dulk van Den Dulk & Partners. „Een Amerikaan zou niet graag zijn dollars in euro’s omzetten.” Spaargeld verdampt vooral door inflatie. „Vroeger kreeg je een rente die hoger was dan de inflatie, dat is het traditionele sparen. Maar nu is de spaarrente dus veelal nul. Door de vermogensrendementsheffing – ook wel spaartaks – gaat sparen dan zelfs geld kosten, ” constateert valuta-expert en DFT-columnist Joost Derks van iBanFirst. Toch hebben Nederlanders vorig jaar €42 miljard meer gespaard, meldde De Nederlandsche Bank vrijdag. In totaal staat nu €487 miljard geparkeerd op een spaarrekening.
Het Centraal Planbureau verwacht dit jaar 1,4% inflatie. Het werkelijke cijfer ligt hoger, zegt Dieperink. „Men zegt: er is weinig inflatie. Maar je kan geen huis meer kopen, je vliegt niet meer met KLM maar met easyJet, je koopt niet meer dezelfde auto als vroeger.”
Volgens Dieperink komt het lage officiële inflatiecijfer tot stand door „goochelen” met het mandje waarmee de inflatie wordt berekend. „De boodschappen bij Albert Heijn zitten erin, maar niet aandelen, zorgkosten of huizen, terwijl die juist zo enorm in prijs zijn gestegen.” De overheid heeft volgens hem goede redenen om het officiële inflatiecijfer kunstmatig laag te houden. „Er zijn allerlei uitgaven aan gekoppeld, bijvoorbeeld uitkeringen.”
Bij het officiële inflatiecijfer en het huidige belastingtarief resteert van €100.000 na tien jaar €84.500 aan koopkracht. Dat kan bij de werkelijke inflatie dus nog veel minder zijn.
Hoe meer spaargeld, hoe sneller het afkalft. Dieperink: „Als je meer geld hebt, is jouw persoonlijke inflatie meestal hoger. Luxe goederen zijn flink duurder geworden. Je hebt ook een hoger tarief in de vermogensrendementsheffing.” Bij grote spaarbedragen kan je daardoor zelfs op termijn halveren in koopkracht.
Van groot belang voor Nederlandse spaarders is dat Zuid-Europa geen betalingsprobleem krijgt door de opgelopen schulden, want dat kan de euro in gevaar brengen.
Den Dulk wijst erop dat de gevaren groter zijn geworden doordat de Europese Centrale Bank al €1850 miljard heeft ’bijgedrukt’ om de coronacrisis te bestrijden. „Het is bijna niet te bevatten. Dat zijn schulden die terugbetaald moeten worden. Maar dat is uitzichtloos. Al voor de coronacrisis lukte het landen zoals Italië en Spanje al niet om hun schulden terug te dringen, terwijl de economie goed liep.”
Pijnlijk
De inflatie in Europa wordt hoger, verwacht Den Dulk. „Overheden hebben baat bij inflatie, dan wordt hun schuldenlast lager. Maar het is pijnlijk voor gewone burgers, want alles wordt wel duurder.” Dieperink denkt er ook zo over: „Ik vrees dat de centrale banken er alles aan zullen doen om de inflatie hoog te houden. De rente mag ook niet omhoog, anders zijn de overheidsschulden niet meer betaalbaar.”
Zuid-Europa moet zich de komende jaren dan ook koest houden onder de gigantische schuldenlast, die in Italië is opgelopen tot 155% van het bruto nationaal product (tegen 60% in Nederland). Dieperink: „Dan moet je dus niet in Italië een regering krijgen die uit de euro wil stappen. Je hebt nu het voorbeeld van Groot-Brittannië dat uit de EU is gestapt. Als dat goed gaat, kunnen andere landen het ook willen.”
Mocht het mislopen met de banken, dan staat de Nederlandse overheid garant voor spaargeld tot €100.000. Den Dulk verwacht wel dat die belofte gestand gedaan wordt. „Het probleem is: wat kan je dan nog kopen voor die €100.000. Is dat dan nog maar €50.000?”
Alternatief
Het alternatief voor sparen is goed gespreid beleggen, zegt Den Dulk. „Bijvoorbeeld in schuldenvrije bedrijven of onroerend goed. Als de euro klapt, gaan niet al onze huizen klappen.” Dieperink: „Of je nou spaart of belegt, je moet denken in termen van koopkracht.”
Is sparen dan helemaal nooit verstandig? Den Dulk: „Sparen vind ik heel goed, zeg tot iets van €15.000, om een buffer te hebben. Maar voor rendement op lange termijn zul je naar andere dingen moeten kijken. Zelfs toen de de spaarrente 12% was, had je beter ergens anders in kunnen zitten.”
-
Kabinet trekt 290 miljoen euro uit voor extra nieuwbouwhuizen
Minister Kajsa Ollongren (Wonen) deelt 290 miljoen euro uit aan gemeenten om met grote spoed 51.000 nieuwe huizen te bouwen. Het geld gaat naar allerlei woningbouwprojecten in het land, van Harderwijk tot Helmond.
Dat laat Ollongren vanochtend weten aan de Tweede Kamer. Op Prinsjesdag vorig jaar beloofde het kabinet geld uit te trekken voor de bouw van nieuwe huizen, omdat de woningnood in Nederland groot is. Veel bouwprojecten lopen nu spaak, vanwege de corona- en stikstofcrisis en doordat gemeenten te weinig geld hebben om grond bouwrijp te maken. Het kabinet zegde vorig jaar 1 miljard euro toe om de woningbouw te versnellen. Daarvan keert Ollongren nu de eerste 290 miljoen euro uit. Dat gaat naar 27 bouwprojecten. ,,Dit resultaat overtreft al mijn verwachtingen’’, zegt Ollongren. ,,Ruim 51.000 woningen erbij is een stevige bijdrage om het woningtekort in te lopen.’’
12.000 euro per huis Niet alleen het kabinet trekt de portemonnee. Gemeenten en provincies die een aanvraag hebben gedaan, moeten zelf de helft van de subsidie betalen. In totaal leggen zij 331 miljoen euro bij. Zo wordt de subsidie per nieuw te bouwen huis 12.000 euro. Met dat geld kunnen gemeenten grond bouwrijp maken – door bijvoorbeeld fabrieken te slopen – en projectontwikkelaars afkopen, zodat zij óók goedkope huizen bouwen. Zonder de miljoenensubsidie zouden de meeste bouwprojecten niet – of pas later – kunnen beginnen. Het gaat onder meer om woontorens rond station Holland Spoor in Den Haag, een bouwproject in het stationsgebied van Nijmegen, Feyenoord City in Rotterdam en de Centrumschil in Deventer. Ook komen er honderden extra huizen in Eindhoven, Delft, Leiden en Schiedam. In Rijswijk wordt een verouderd winkelcentrum omgebouwd tot woon-werklocatie, met 1400 woningen.
Groot tekort Of de financiële steun van het kabinet genoeg is om het nationale doel van 75.000 nieuwe huizen per jaar te halen, is nog maar de vraag. Nederland kampt momenteel met een tekort van honderdduizenden woningen, waardoor de huizenprijzen hoog zijn en huurders in de grote steden soms meer dan tien jaar moeten wachten op een huurwoning.
Van de 51.000 nieuwe huizen die dankzij de kabinetssubsidie gebouwd gaan worden, valt 65 procent in de categorie ‘betaalbare woningen’. Zo komen er 14.000 sociale huurwoningen, 12.000 middenhuurwoningen en 6000 koophuizen van onder de 310.000 euro. De rest van de huizen heeft een hoge huur of is duurder dan 310.000 euro.
Afgewezen Hoewel Ollongren blij zegt te zijn met de nieuwbouwplannen, is bijna de helft van de aanvragen door gemeenten afgewezen. Van de 52 subsidieaanvragen krijgen er 25 géén geld. ,,De hoogte van de bijdrage was bijvoorbeeld onvoldoende onderbouwd of het project is nog niet ver genoeg uitgewerkt’’, laat Ollongren daarover aan de Tweede Kamer weten.
Toch denkt de minister dat die aanvragen in de volgende subsidieronde wél kans maken. In oktober kunnen gemeenten opnieuw een aanvraag doen. Het kabinet heeft nog 700 miljoen euro in de subsidiepot zitten. Begin volgend jaar wordt bekend welke bouwprojecten dan ook op overheidssteun kunnen rekenen.
-
Succes in Hoenderloo!
Hoenderloo doorverkocht!
Met gepaste trots geven wij kennis van het feit dat de grondeigenaren van de kavels in project “Hoenderloo” hun grond door hebben verkocht aan een projectontwikkelaar. Wij zijn met name verguld met het feit dat dit binnen negen maanden voor elkaar gebokst is.
Grondvest feliciteert de desbetreffende investeerders dan ook hartelijk met hun behaalde winst. Wij houden u op de hoogte van de verdere ontwikkelingen en zijn hard aan het werk richting het volgende succes.
-
Gemeenten azen weer op grond voor woningbouw
De aankoop van grond voor woningbouw is weer populair onder gemeenten. Zes op de tien hebben de afgelopen twee jaar grond aangekocht, blijkt uit een enquête onder krap de helft van de 355 Nederlandse gemeenten door adviesbureau Stec Groep. Een nog groter deel is van plan dat de komende twee jaar te doen.
Hoewel het de eerste meting is, duiden de cijfers volgens experts op een omslag. ‘Wij herkennen dat meer gemeenten in ieder geval nadenken over een actiever grondbeleid dan voorheen’, schrijft een woordvoerder van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Ook partner bij Deloitte Real Estate Frank ten Have en adviesbureau Metafoor Ruimtelijke Ontwikkeling zien een kentering in het gemeentelijk beleid. Metafoor adviseert zo’n 120 gemeenten.
Na de crisis trapten veel gemeenten op de rem. Toen de vastgoedprijzen daalden moesten ze miljarden afschrijven op grond die ze in de jaren daarvoor op grote schaal hadden gekocht. De totale waarde van de gemeentelijke grond bedraagt nog altijd ongeveer de helft van voor de crisis, toen het volgens Deloitte zo’n €13 mrd was.
Druk op de woningmarkt
Door de aankoop van grond hopen gemeenten de woningbouw te versnellen. In de eerste negen maanden van dit jaar zijn voor iets minder dan 37.000 woningen bouwvergunningen verstrekt, een kwart minder dan een jaar eerder. En dat terwijl per jaar 75.000 nieuwe woningen nodig zijn. Vooral woningcorporaties kunnen moeilijk aan bouwlocaties komen. Ook willen gemeenten volgens de VNG meer invloed op de ruimtelijke ontwikkeling.
Stec Groep waarschuwt voor de risico’s van grondaankopen. ‘We zitten nu in een hoogconjunctuur. Het is niet slim om op de top van de markt te kopen’, zegt onderzoeker Erik de Leve. Woningbouwtrajecten duren lang, gemiddeld zo’n tien jaar. Het is volgens De Leve nog maar de vraag of gemeenten de grond straks zonder verlies kunnen verkopen.
Opvallend is het hoge percentage (meer dan 70%) gemeenten in krimpgebieden dat de afgelopen jaren grond heeft gekocht. Ruim 60% is van plan dat de komende tijd te doen. In die gemeenten neemt de druk op de woningmarkt nu al af, waardoor grondposities risicovoller zijn. De Leve denkt dat deze gemeenten voorsorteren op herstructurering en sloop in de toekomst.
Kleine percelen
Ten Have relativeert de gevaren van de hernieuwde interesse in grondaankoop bij gemeenten. Volgens hem wordt er niet veel meer geld geïnvesteerd in grond. Eerder schaffen gemeenten volgens hem selectief kleinere percelen aan, zodat ze aan tafel komen te zitten bij ontwikkelingsprojecten. ‘Ze zien namelijk dat marktpartijen het niet altijd oppakken zoals de bedoeling was’, zegt hij.
Cijfers van hoogleraar Willem Korthals Altes van de TU Delft laten geen stijging van het totale bedrag aan grondaankopen zien. Ten opzichte van 2018 was er in de eerste negen maanden van dit jaar zelfs een lichte daling. Tot en met september kochten gemeenten voor €85 mln aan grond, terwijl dat vorig jaar €127 mln was. Dat was wel een stijging ten opzichte van 2017, toen gemeenten €88 mln uitgaven aan grond. Korthals Altes: ‘Ik denk dat de bereidheid tot grondaankopen er bij gemeenten is, maar dat het tijd kost voordat ze ook daadwerkelijk handelen.’
-
‘Spaarrente daalt, maar voor rood staan vragen banken de hoofdprijs’
Terwijl de rentes voor hypotheken, sparen en persoonlijke leningen dalen, hebben banken de tarieven voor rood staan op de betaalrekening of lenen op creditcard de afgelopen jaren niet of nauwelijks verlaagd. Dat signaleert vergelijkingssite Geld.nl.
Voor rood staan betaalt een klant nog altijd gemiddeld 10 procent rente aan zijn bank. Buiten de ING hebben de meeste banken dit tarief de afgelopen twee jaar niet verlaagd. Ook voor een krediet op de creditcard hebben banken nauwelijks een verlaging doorgevoerd. De klant is nog altijd zo’n 14 procent rente kwijt.
Opmerkelijk, vindt financieel expert Amanda Bulthuis van Geld.nl. De rentes voor bijvoorbeeld persoonlijke leningen, hypotheken en sparen zijn de afgelopen jaren gedaald. Daarbij volgden ze de daling van marktrentes.
Volgens ABN Amro, ING en ASN Bank liggen de rentetarieven hoger bij roodstanden en creditcardkredieten omdat de risicokosten hoger zijn dan voor een hypotheek, waar er een onderpand is voor de lening. Daarnaast zijn de administratiekosten voor het verstrekken van een lening bij kleinere bedragen in verhouding hoger, zo luidt de verklaring.
Persoonlijke lening
Geld.nl vindt de argumenten niet opgaan. Bulthuis: ,,Die risico- en administratiekosten waren er ook al voordat de marktrentes omlaag gingen.” Ze raadt klanten aan om eerder voor een persoonlijke lening te kiezen dan voor rood staan of lenen op de creditcard. Voor een lening van 5000 euro begint de rente vanaf 5,8 procent.
-
Sparen kost geld. Wat moet je dan met je geld doen?
Spaarders zijn in Nederland letterlijk een dief van hun eigen portemonnee, nu de reële rente – de ontvangen rente na aftrek van inflatie – diep in de rode cijfers is gedoken. Maar wat moet je dan met je geld doen? Vijf alternatieven voor sparen.
Niet doen: sparen Spaarders krijgen hooguit 0,02 procent rente. Iemand met een spaarrekening van 10 duizend euro krijgt 2 euro rente per jaar. Dat compenseert de waardevermindering van het geld bij lange na niet. Wie meer dan 30 duizend euro spaargeld heeft, moet daarnaast nog een vermogensheffing van 0,58 procent betalen in box 3 van de belasting. Die kan oplopen tot 1,68 procent bij een vermogen van meer dan 1 miljoen euro. Die vermogende mensen zouden 4,76 procent rente nodig hebben om de koopkracht van hun spaargeld in stand te houden. Zelfs de allerhoogste rente (tien jaar vast) komt daar bij lange na niet in de buurt.
Wel doen:
1: (Slim) uitgeven Koop er iets voor dat misschien in de toekomst nog wat oplevert. Zonnepanelen bijvoorbeeld. Er is een terugverdientijd te berekenen. Of een tweede huis – is inmiddels wel erg duur – een klassieke auto, een stuk grond of een collectie munten. Postzegels en schilderijen zijn te riskant.
2: Aandelen kopen Aandelen hebben het in het verleden op lange termijn altijd beter gedaan dan deposito’s of obligaties met een vaste rente. Ze zijn op dit moment wel erg duur. En niet risicoloos. Maar twee keer in de geschiedenis waren ze nog duurder – eind jaren twintig en eind jaren negentig van de vorige eeuw. Vlak daarna kwam ook een enorme koersval. Op de meeste aandelen krijgen beleggers een vast deel van de behaalde winst uitgekeerd – dividend. Het dividendrendement is op dit moment veel hoger dan de rente. Op sommige aandelen – bijvoorbeeld Koninklijke Shell – is het dividendrendement zelfs nog meer dan 5 procent. En de kans dat het omlaag gaat is gering. Shell heeft dat nooit gedaan.
3: In de wereld van cryptovaluta duiken Bitcoins en andere crytovaluta (lite coin, ethereum, bit coin cash) zijn alternatieve beleggingen voor mensen met sterke zenuwen. Elke dag stijgen of dalen de koersen van deze digitale munten met vele procenten. Maar de bitcoin is nu toch weer bijna 10 duizend dollar waard. Voor wie er in de eerste uren bij was, resteert nog altijd een duizelingwekkende winst van duizenden procenten.
4: Extra hypotheek aflossen Altijd verstandig. Geld lenen kost geld. Tenminste in Nederland. En het is dan verstandig om zoveel mogelijk van de schuld af te lossen. Als de rente in de toekomst weer stijgt, hoeft over een minder groot bedrag rente te worden betaald.
5: In edelmetalen investeren Met name de goudprijs is de laatste maanden flink gestegen: van nog geen 1300 dollar per troy ounce tot 1550 dollar. Goud geldt als een veilige haven in tijden van onzekerheid. En met de handelsoorlog en de Brexit is er heel veel onzekerheid. Ook zilver is flink in prijs gestegen: van 15 tot 19 doller per ouce. De bewegingen van de prijs van edelmetalen is veel geringer dan die van cryptovaluta. Daarnaast houdt goud altijd zijn waarde, hetgeen van iets ongrijpbaars als de bitcoin niet valt te voorspellen.
-
Kabinet trekt miljarden uit om ‘wooncrisis’ te beteugelen
De toenemende schaarste op de woningmarkt dwingt het kabinet op Prinsjesdag een aantal onorthodoxe maatregelen te presenteren. Zo komt er een fonds met een miljard euro aan subsidies voor gemeenten die nieuwbouwprojecten starten. Woningcorporaties krijgen daarnaast voor een miljard aan fiscale kortingen als ze nieuwbouw plegen. Starters op de woningmarkt worden mogelijk vrijgesteld van de overdrachtsbelasting.
Die laatste maatregel wordt nog ‘getoetst’ op uitvoerbaarheid, bevestigen ingewijden. Tegelijkertijd wordt bekeken of huisbazen en vastgoedbeleggers juist meer belast kunnen worden bij de aankoop van woningen. Of dat gaat lukken, is nog zeer de vraag. Staatssecretaris Menno Snel van Financiën toonde zich eerder sceptisch over de uitvoerbaarheid, maar de regeringspartijen hopen dat er nog een uitweg wordt gevonden. Voor Prinsjesdag is er waarschijnlijk nog geen duidelijkheid.
Dat de coalitie inmiddels doordrongen is van de problemen op de woningmarkt blijkt ook uit andere maatregelen die tijdens de afgelopen begrotingsonderhandelingen zijn besproken. Zo heeft het kabinet onderzoek gedaan naar een verdere inperking van de hypotheekrenteaftrek. In een van de varianten die op tafel lagen, werd de aftrek zelfs helemaal afgebouwd. De al eerder ingezette daling van de hypotheekrenteaftrek (van maximaal 49 procent nu tot 37,05 procent in 2023) zou dan in vergelijkbare stapjes blijven doorlopen tot nul procent in 2036. In een andere variant zakte de hypotheekrenteaftrek ‘slechts’ tot 30 procent.
De voorstellen kwamen vanuit het kabinet, maar vooral de VVD en ook het CDA voelden er weinig voor. Toch heeft iemand als president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank dit jaar nog geadviseerd om juist wel weer meer te snijden in de aftrek. Dat brengt volgens hem de koop- en huurmarkt meer in evenwicht, de huizenprijzen lopen minder op en Nederlanders worden minder gestimuleerd om schulden te maken.
Door de stijgende huizenprijzen (9 procent in 2018) en het beperkte aanbod op de huur- en koopmarkt hebben vooral starters en middeninkomens moeite om geschikte woningen te vinden in stedelijke gebieden. Door nu een bouwfonds op te zetten met ‘maximaal een miljard’ aan subsidies moet minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren gemeentes verleiden om meer locaties aan te wijzen voor nieuwbouw. Het ministerie kan dan bijspringen om projecten rendabel te maken. De landelijke overheid heeft verder relatief weinig instrumenten om de woningbouw aan te wakkeren. De bevoegdheid om bouwlocaties aan te wijzen, ligt in de eerste plaats bij gemeenten en provincies.
In het verleden werden vergelijkbare fondsen opgezet voor bijvoorbeeld de ontwikkeling van vinexwijken, al was daar beduidend meer geld mee gemoeid. Bouwers en gemeenten pleitten al langer voor een heroprichting van zo’n subsidiepot, maar de kabinetten Rutte hielden tot dusver de boot af.
Ook op een ander terrein stuurt het kabinet bij. Zo moeten woningcorporaties weer een grotere rol gaan spelen. Daarom gaat het kabinet opnieuw snijden in de zogenoemde verhuurdersheffing, een belasting op sociale huurwoningen. Corporaties die overgaan tot nieuwbouw kunnen de komende tien jaar een korting krijgen van in totaal een miljard – gemiddeld 100 miljoen per jaar. In vergelijking met de totale heffing, die nu schommelt rond de 1,7 miljard per jaar, is dat een bescheiden bedrag. Toch is de hoop dat corporaties hun bouwactiviteiten zo weer gaan opkrikken.
Door de coalitie wordt nu openlijk gesproken over ‘een wooncrisis’. Volgens Ollongren is er op dit moment een tekort van bijna 300.000 woningen. Haar doelstelling is om tot 2025 zo’n 75.000 nieuwe woningen per jaar te bouwen, maar vorig jaar lukte dat niet en dit jaar waarschijnlijk weer niet. De tekorten lopen daardoor op. Door een recente uitspraak van de Raad van State over de beperking van stikstofuitstoot dreigen vele projecten in de buurt van natuurgebieden stil te vallen. Dat vormt een nieuwe, grote bedreiging voor het woningaanbod, zo waarschuwden gemeenten als Den Haag en Eindhoven woensdag bij de NOS.
• Er is nu een tekort van 294.000 woningen.
• Dat is 3,8 procent van de totale woningvoorraad.
• Tot 2025 moeten er 75.000 nieuwe woningen per jaar bijkomen.
• De afgelopen jaren lag de nieuwbouw gemiddeld rond de 54.000 per jaar.
• In het tweede kwartaal van 2019 werden er 12.800 vergunningen voor nieuwbouw afgegeven, het laagste aantal in drie jaar tijd.
• In 2030 wonen er naar verwachting 18 miljoen mensen in Nederland, een toename van 745.000.
-
Bouwers: gemeenten frustreren nieuwbouwplannen
Bouwbedrijven luiden de noodklok over de achterblijvende nieuwbouw. Veel projecten raken jaren vertraagd of halen het helemaal niet.
Dat blijkt uit een uitgebreid ledenonderzoek door brancheclub NVB. De 120 aangesloten bouwbedrijven zijn verantwoordelijk voor ruim driekwart van alle nieuwbouw in Nederland.
Door de crisis zijn veel nieuwbouwplannen afgeblazen en halveerde de productie van bijna 88.000 woningen in 2009 naar ruim 45.000 in 2014. Die klap is de woningmarkt nog steeds niet te boven. Het lukt het bouwers voorlopig niet om de jaarlijks met het kabinet in de nationale woonagenda afgesproken 75.000 woningen op te leveren. Het eerste kwartaal van dit jaar daalde het aantal verkochte nieuwbouwwoningen met 5 procent.
In een onderzoek van branchevereniging NVB wijzen zeven op de tien ontwikkelaars en bouwers naar gemeenten als grootste knelpunt. Er is volgens hen een groot gebrek aan bouwambtenaren met voldoende expertise en gemeenten stellen onredelijk hoge duurzaamheidseisen, die plannen onbetaalbaar maken. ,,Gemeenten hebben te weinig bouwlocaties. De nieuwbouwpijplijn raakt daardoor steeds leger”, zegt NVB-voorzitter Piet Adema.
Onderaannemers De waarschuwing van de NVB komt tegelijk met een onderzoek van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) in opdracht van Bouwend Nederland. Daaruit blijkt dat er komende vijf jaar slechts 300.000 nieuwe woningen in bestemmingsplannen staan ingetekend. Dat zijn er 150.000 te weinig om de jaarlijkse ambitie van 75.000 woningen te halen, stelt EIB. Gemiddeld 3 op de 10 nieuwbouwplannen haalt het namelijk niet. De Van Norel Bouwgroep, al sinds 1947 actief in Oost en Midden-Nederland, herkent de klachten. ,,In Nederland zijn we doorgeschoten met de hoeveelheid inspraak”, stelt directeur/eigenaar Hans van Norel desgevraagd. ,,Procedures vergen zó lang. Het is daardoor moeilijk de nieuwbouw op gang te krijgen.”
Diepere oorzaak De echte oorzaak ligt dieper, stelt Van Norel, tevens bestuurder Oost van Bouwend Nederland. ,,De woningmarkt is te snel van crisis naar een te grote vraag gegaan. Na de crisis hebben gemeenten en provincies zich tien jaar lang nauwelijks meer om de woningmarkt bekommerd. Er zitten veel te weinig woningen in de pijplijn. Dit probleem gaat nog jaren duren.”
Wat niet meehelpt zijn de in 2012 aangescherpte regels voor bouwen buiten bestaand stedelijk gebied. ,,Die regels zijn bedoeld om het aantal nieuwe bedrijfsterreinen te beperken. In praktijk belemmeren ze ook het bouwen van nieuwe huizen in groenere gebieden.”
Bij Vereniging Eigen Huis (VEH) komen regelmatig telefoontjes binnen van gefrustreerde leden over haperende nieuwbouw. ,,Mensen klagen dat ze zich meermaals inschreven, maar dat beide projecten worden afgeblazen door lange bezwaarprocedures,” zegt woordvoerder Hans André de la Porte.
Overspoeld met werk Eigen Huis wijt de achterblijvende nieuwbouw eveneens deels aan afgelopen crisis. ,,Bij gemeenten bestaat er een groot tekort aan bouwambtenaren met kennis van zaken”, zegt André de la Porte. ,,Door de crisis hebben veel gemeenten hun ambtenarenapparaat afgeslankt. Nu worden ze overspoeld met werk.”
Dan zijn er de arbeidstekorten in de bouw zelf. Talloze bouwvakkers eindigden na 2009 op straat. Velen komen niet meer terug nu het weer goed gaat. ,,De bouw heeft dringend vakmensen nodig. Hetzelfde geldt voor installateurs.” De energietransitie vergroot het probleem, stelt Eigen Huis. ,,Miljoenen woningen moeten van het gas af.”
Met name de provincies zijn aan zet. ,,De woningmarkt is bij uitstek een vraagstuk voor provincies. Zij moeten ingrijpen waar gemeenten verzaken.”
Positieve signalen Positief is dat de politiek het probleem inmiddels serieus neemt. Tijdens afgelopen Provinciale Staten verkiezingen was woningbouw een groot thema. Piet Adema van NVB wijst op de positieve signalen. Zo heeft minister Ollongren een Expertteam Woningmarkt opgericht om de nieuwbouw vlot te trekken, samen met gemeenten en provincies. ,,De provincie Noord-Holland is aan het versnellen, Zuid-Holland heeft een vliegende brigade opgericht.” Toch zijn dat voorlopig slechts speldenprikken. ,,We hebben echt een groot probleem.”
-
'Woningtekort groter dan gedacht'
Het woningtekort in Nederland is sneller opgelopen dan gedacht. Er zijn momenteel 263.000 woningen te weinig, stellen Capital Value en ABF Research op basis van eigen onderzoek. Vorig jaar gingen ze er nog van uit dat het woningtekort in 2021 zou pieken met een bouwachterstand van 235.000 woningen.
De extra woningen zijn vooral nodig voor ouderen en starters. Ook de toename van het aantal huishoudens speelt bij de groei van het tekort. Om het tekort in te lopen, moeten jaarlijks in plaats van 75.000 woningen tussen de 95.000 en 115.000 woningen worden gebouwd. Aan huurwoningen is er een tekort van 175.000. Met name bij sociale huur tot 720 euro en middelhuur tot 985 euro zijn de tekorten groot. In die categorieën zijn respectievelijk 92.000 en 83.000 woningen te weinig.
De tekorten zijn het nijpendst in de regio’s Delft en Westland, Groot Amsterdam, Utrecht en de regio Den Haag.
-
Woningmarkt dreigt volledig te ontsporen
Alle seinen staan op rood voor de woningmarkt. Het gemiddelde huis in Nederland was nog nooit zo duur als nu: 292.000 euro. Dat is een stijging van dik 10 procent ten opzichte van vorig jaar. Ondertussen is het aantal te koop staande woningen gedaald naar een dieptepunt. ,,Dit gaat echt de verkeerde kant op’’, waarschuwen de makelaars.
Het is Code Rood voor de woningmarkt, zegt de NVM-voorzitter Ger Jaarsma bij de presentatie van de cijfers van Nederlandse Vereniging van Makelaars over het derde kwartaal van dit jaar.
De nieuwste cijfers laten een zorgelijk beeld zien. Het afgelopen kwartaal werden slechts 36.000 woningen verkocht, 4.700 minder dan een jaar geleden. Al vijf kwartaal op rij worden minder woningen verkocht ten opzichte van een jaar eerder.
Het woningaanbod is in een jaar tijd met ruim 30 procent gedaald. Dat tekort aan beschikbare woningen stuwt de huizenprijs tot recordhoogte. De gemiddelde prijs ligt nu op 292.000 euro. Die prijzengekte leidt ertoe dat steeds meer mensen langs de kant komen te staan.
Niets betaalbaars
Starters zijn de groep met de slechtste kaarten op deze krappe huizenmarkt. ,,Het is al zover dat kinderen tot na hun 30ste bij hun ouders moeten blijven wonen, omdat er niets betaalbaars voor hen valt te kopen of te huren.’’
Buiten de starters komen ook andere groepen steeds lastiger aan een woning, zoals de middeninkomens. ,,Er zijn mensen die afhaken, omdat ze niet verder opgejaagd willen worden in deze prijzengekte, maar er zijn ook mensen die om uiteenlopende redenen per se een woning willen en bereid zijn daarvoor ver te gaan.’’
Meedoen
Wie wel wil meedoen, moet er in elk geval snel bij zijn. ,Sinds 2000 is de verkooptijd niet zo kort geweest’’, aldus de NVM-baas. Gemiddeld is een huis binnen 40 dagen verkocht, dat is 15 dagen minder dan een jaar geleden.
Vooral in de steden, en zeker in de Randstad, is de behoefte aan koopwoningen extreem groot en wordt er fors overboden. Ook op andere plekken beginnen zich oververhitte taferelen te voltrekken, constateren de makelaars.
,,Als de problemen niet snel en grondig worden aangepakt, raakt de markt steeds verder in de vicieuze cirkel van dalend woningaanbod en blijvende prijsstijgingen. Dit gaat echt de verkeerde kant op, met alle gevolgen van dien.’’
Nationaal woningbouwplan
Om te voorkomen dat de woningmarkt helemaal ontspoort, pleit de NVM voor een structurele aanpak waarbij de rijksoverheid de regie neemt: een nationaal woningbouwplan. ,,Bij bestuurders en politici moet nu echt het besef ontstaan dat er meer nodig is om te voorkomen dat de woningmarkt straks helemaal vastloopt.’’
Onlangs sprak voorzitter Nico Rietdijk van de branchevereniging van bouwers en ontwikkelaars NVB ook al over code rood. De bouw van nieuwe woningen stagneert en ondertussen stijgen de prijzen explosief. ,,Als we niet oppassen, dan zitten we over een paar jaar in een nieuwe crisis’’, waarschuwde hij.
Begin deze week waarschuwde De Nederlandsche Bank al dat het risico op ongelukken groeit. Inmiddels wordt een op de vijf huizen in de vier grote steden verkocht aan beleggers.
Volgens makelaars zijn het niet alleen beleggers maar ook expats en werkgevers die de woningmarkt almaar krapper maken door huizen op te kopen. ,,Zo worden vaak hele huizenblokken - nieuwbouw of anderszins - al uit de markt getrokken voor andere gegadigden er aan te pas komen”, aldus de NVM-baas.
Zelfs koning Willem-Alexander sprak halverwege de Troontrede op Prinsjesdag zijn zorgen uit. ,,Een groot probleem is de oververhitte woningmarkt.’’ Er is grote behoefte aan woningen met een huur van 700 tot 1000 euro per maand, benadrukte de koning in zijn toespraak.
-
Gemeenten boeken recordwinst op grondverkoop
DEN HAAG - Gemeenten hebben vorig jaar ruim een miljard euro winst geboekt op de verkoop van bouwrijpe grond. Dat meldt het vakblad Binnenlands Bestuur op basis van onderzoek van hoogleraar Willem Korthals Altes van de TU Delft, die de gemeentelijke bouwgrondexploitaties in 2017 analyseerde.
De verkoop van bouwrijpe grond leverde gemeenten vorig jaar ruim 5 miljard euro op, terwijl zij daarvoor 3,9 miljard aan kosten maakten. Dat is volgens Korthals Altes „een resultaat dat nog nooit eerder is gehaald.”
Niet alle gemeenten verdienden goed; ruim honderd leden verlies. Maar gemiddeld genomen per gemeente werd meer winst dan verlies geboekt op de grondverkoop.
Als rekening wordt gehouden met geldontwaarding, dan zou het resultaat van 2006 (919 miljoen euro) rekentechnisch nog iets hoger liggen dan de ruime miljard winst van vorig jaar. Maar wanneer de baten en lasten van de recordjaren met elkaar worden vergeleken, dan is de marge in 2017 veel gunstiger. In 2006 lag de positieve marge op grondverkopen op 11 procent, vorig jaar op 22 procent.
-
Nieuw dieptepunt voor spaarders
Amsterdam - ING zet de spaarrente nog lager dan de al ongekend lage rentes die we nu zien. Een spaarder krijgt bij de bank vanaf maandag 0,03 procent rente.
Daarmee is ING de eerste van de drie grootbanken die de spaarrente nog lager zet dan de 0,05 procent die ABN Amro en Rabobank nog altijd hanteren. Het gaat onder meer om de rente op de Oranje Spaarrekening, de meest gangbare spaarpot bij de bank.
De hakbijl gaat ook in de rentetarieven op de zogenoemde bonusrenterekening van de bank. Die stond nog op 0,10 procent, maar wordt nu gehalveerd naar 0,05 procent. ING is ondanks de verlaging niet de bank met de laagste spaarrente, dat is Triodos met 0 procent.
De historisch lage spaarrentes worden veroorzaakt door het beleid van de Europese Centrale Bank. Dat drukt de rentes omlaag. Maar de ECB heeft onlangs juist aangekondigd vanaf komend jaar te stoppen met dit beleid.
-
Bouwsector steekt 200 miljard euro in nieuwe huizen
Projectontwikkelaars, bouwbedrijven en beleggers zijn van plan een miljoen nieuwe woningen te bouwen tot 2030. Daarvoor roepen ze de hulp van de overheid in.
De komende tien tot vijftien jaar is 200 miljard euro nodig voor de nieuwe bouwprojecten, meldt De Telegraaf donderdag.
De brancheorganisatie van projectontwikkelaars Neprom overhandigt donderdagmiddag een investeringsstrategie aan minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken.
Het plan komt van veertien kapitaalkrachtige projectontwikkelaars, beleggers en bouwbedrijven. Ze baseren hun inzichten op onderzoek van de TU Delft en ingenieursbureau Movares.
Duurzame woningen De bouwsector wil samen met overheden nieuwe, duurzame woongebieden selecteren. Ze willen daarvoor het liefst één groot ruimtelijk plan maken. Daarnaast moet de overheid “zelf ook fors investeren”, bijvoorbeeld in infrastructuur en stedelijk milieu, zegt Neprom-voorzitter Bart van Breukelen in de krant.
Volgens de initiatiefnemers van het strategisch plan neemt de druk op de woningmarkt toe en worden op dit moment te weinig woningen bijgebouwd.
Dat wil de bouwsector samen met de provincies, gemeenten en rijksoverheid oplossen. Bovendien willen de partijen dat alle huizen die vanaf 2020 worden gebouwd energieneutraal zijn.
Randen Uit onderzoek van Neprom blijkt dat zo’n 55 procent van de nieuwe woningen in de komende tien tot vijftien jaar gebouwd kan worden binnen de grenzen van de huidige steden en dorpen. De overige woningen komen aan de randen van de dorpen en buiten de steden.
Omdat het aantal eenpersoonshuishoudens blijft groeien, is volgens Neprom de vraag naar appartementen het grootst.
-
Landbouwgrond opnieuw duurder geworden
De prijs voor landbouwgrond zat afgelopen jaar in de lift. Volgens de agrarische tak van makelaarsvereniging NVM moest door de bank genomen 3 procent meer worden betaald voor bijvoorbeeld een stuk grasland, een akker of een glastuinbouwbedrijf in vergelijking met een jaar eerder.
Een jaar eerder was sprake van een stijging met circa 5 procent. De gemiddelde prijs voor een hectare landbouwgrond was volgens de NVM vorig jaar 59.500 euro, meldt NVM maandag.
In totaal wisselden vorig jaar 294 agrarische bedrijven van eigenaar. Dat waren er 22 meer dan het jaar daarvoor. Vooral melkveebedrijven werden volgens de makelaarsvereniging vaker verkocht.
In bijna heel Nederland was sprake van een prijsstijging voor landbouwgrond. In de IJsselmeerpolders was deze volgens de rapportage het sterkst, met 17 procent.
Verder bleek uit het NVM-rapport dat woningen in landelijke gebieden onverminderd populair zijn. Het aantal verkochte woningen in de buitengebieden steeg in een jaar tijd met 10 procent. Gemiddeld werd voor een woonboerderij of ander soort huis in landelijk gebied 415.000 euro betaald, tegen 385.000 euro een jaar eerder.
-
Verhoging pensioenen verder uit beeld na beroerd kwartaal
De grote Nederlandse pensioenfondsen hadden afgelopen kwartaal veel te lijden van de onrust op de financiële markten. Door de dalende beurskoersen verdampte voor miljarden euro’s aan waarde van hun beleggingen, met als gevolg dat de financiële positie van de fondsen is verslechterd.
Hierdoor is verhoging van de pensioenen voor miljoenen Nederlanders verder uit beeld geraakt en hangt de kans op kortingen nog altijd in de lucht. Beleggers maakten zich erg druk over de stijgende inflatie en de mogelijke gevolgen hiervan voor het rentebeleid van centrale banken. De Amerikaanse president Donald Trump veroorzaakte extra onrust toen hij importheffingen aankondigde en een handelsoorlog leek te ontketenen. Kans op verlaging blijft
“Na vijf kwartalen met stijgende dekkingsgraden treedt voor het eerst een kentering op”, constateert voorzitter Corien Wortmann-Kool van ambtenarenfonds ABP. De graadmeter die aangeeft in hoeverre een fonds aan al zijn verplichtingen kan voldoen, zakte bij ABP van ruim 104 procent eind vorig jaar naar 103 procent.
Daarmee blijft de boodschap aan deelnemers van Nederlands grootste pensioenfonds ongewijzigd. “We verwachten de komende vijf jaar de pensioenen niet of nauwelijks te kunnen verhogen met de inflatie. De kans op verlaging van de pensioenen is voor de korte termijn heel klein, maar blijft voor de middellange termijn aanwezig.” Herstel broos
Bij zorgfonds PFZW viel de dekkingsgraad terug tot iets onder de 100 procent. “Het laat zien dat het herstel dat zich het afgelopen jaar aftekende nog broos is”, stelt directeur Peter Borgdorff. Als de graadmeter van het fonds tot en met eind 2020 onder de minimaal vereiste grens van ruim 104 procent blijft, moeten de pensioenen worden verlaagd.
Metaalfondsen PME en PMT gingen met hun dekkingsgraad omlaag naar iets meer dan 100 en 101,5 procent. Ook hier is indexering voorlopig niet aan de orde en is de kans dat er op termijn gekort moet worden nog niet geweken.
BpfBOUW zag zijn financiële positie ook wat verslechteren, maar dit fonds staat er met een score van ruim 117 procent wel een stuk beter voor. BpfBOUW heeft de uitkeringen aan gepensioneerde deelnemers met ingang van dit jaar al iets opgeschroefd. Vergeefse demonstratie
Tientallen ouderen protesteerden gisteren bij De Nederlandsche Bank in Amsterdam om jaarlijkse verhoging van hun pensioenen af te dwingen. Ze wilden bankpresident Klaas Knot daarover spreken, maar vergeefs: die zit in Washington.
-
Bouwgrond raakt op, woningbouw in de knel
De bouw van nieuwe woningen komt in de knel door een gebrek aan bouwlocaties en de nadruk op nieuwbouw ín steden, het zogeheten binnenstedelijk bouwen.
De beschikbare grond en ruimte in de grotere steden raakt op, terwijl de spanning op de woningmarkt juist daar toeneemt. Er zijn onvoldoende nieuwe locaties om de benodigde 80.000 woningen per jaar te bouwen. Laat staan om de in de afgelopen jaren opgelopen achterstand in te halen. Dit blijkt uit gesprekken met bestuursvoorzitters van onder meer Heijmans, TBI Holdings en Dura Vermeer, drie van de vijf grootste bouwbedrijven van Nederland. De zorgen over het tekort aan bouwgrond worden breed gedeeld. Andere bouwers, beleggers, projectontwikkelaars en het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) zien eveneens het aanbod aangeschikte bouwlocaties rap opdrogen. Vinex is zo gek nog niet
‘Er is een gebrek aan locaties’, aldus bestuursvoorzitter Job Dura van Dura Vermeer. ‘Als er niet snel nieuwe plannen komen dan wordt de woningbouwproductie fors geremd.’ Volgens ceo Ton Hillen van bouwbedrijf Heijmans moet er naast binnenstedelijke ontwikkeling nadrukkelijk naar nieuwbouw buiten de stad worden gekeken. ‘Je hebt het allebei nodig. Iedereen zegt dat het binnenstedelijk opgelost moet worden. Dat is gewoon niet mogelijk. Soms wordt heel denigrerend over de vinex-wijken gesproken, maar in wijken als Vathorst bij Amersfoort en Waalsprong bij Nijmegen wonen mensen met veel plezier en comfort. Het zijn mooie woonkernen met veel kwaliteit. ’
Voor het tekort aan bouwgrond wordt een aantal oorzaken aangedragen. In de eerste plaats zijn er tijdens de crisis bouwplannen geschrapt. Ten tweede is er bij lokale overheden bezuinigd op de afdelingen die over de bouwplannen gaan. Nu de markt aantrekt, is er te weinig capaciteit. Tot slot is binnenstedelijk bouwen complex, duur en tijdrovend, terwijl buiten de stad de ruimtelijke ordening een forse rem op ontwikkelmogelijkheden zet. Rigide ruimtelijk beleid Uit een onderzoek eerder dit jaar voor ontwikkelaarsorganisatie Neprom blijkt dat het schier onmogelijk is om tot en met 2040 de gewenste een miljoen woningen binnenstedelijk te bouwen. Bij staand beleid worden dit 90.000 woningen. Als er verder de hoogte in wordt gebouwd, is 170.000 haalbaar. Als overheden per woning €25.000 subsidie bijleggen, kunnen er 314.000 woningen worden ontwikkeld. Dat is nog steeds geen derde van het aantal waar behoefte aan is.
Directeur Taco van Hoek van het EIB wijt de krapte aan het rigide ruimtelijk beleid van de laatste jaren. Bij nieuwe bouwplannen moet eerst aangetoond worden dat er regionale behoefte is. Daarna moeten eerst locaties binnen stedelijk gebied gezocht worden. Pas als er geen andere optie is, mag in het buitengebied gebouwd worden. Van Hoek: ‘Dat is een serieus probleem. Het bebouwen van gras of weiland leidt in die visie altijd tot verlies van ruimtelijke kwaliteit. Alsof je niet op een creatieve manier gebruik van de ruimte kunt maken om een prettige leefomgeving te creëren.’
Hoogleraar Peter Boelhouwer van Technische Universiteit Delft ziet ruimte om 30% tot 50% van de woningbehoefte binnenstedelijk te ontwikkelen. ‘Maar niet alles. Nu wordt met pervers beleid maximaal druk uitgeoefend om alle binnenstedelijke locaties rijp te maken. Dat betekent tegelijk dat in 50% van de woningbehoefte niet voorzien wordt en dat drijft de prijzen op. Dat kun je niet maken jegens de jonge generatie die wordt uitgeknepen met hoge huren en koopprijzen.’ Bestuursvoorzitter Daan Sperling van TBI Holdings – de moeder van onder meer projectontwikkelaar Synchroon en bouwbedrijf ERA Contour – stelt dat het met name over twee jaar gaat knellen als lopende projecten zijn opgeleverd. ‘Er is in de crisis niet geïnvesteerd in grote gebiedsontwikkeling. Het wordt lastig om op middellange termijn aan de vraag te voldoen.’
-
Starterswoningen bijna uitverkocht
AMSTERDAM - De woningmarkt wordt steeds moeilijker voor starters. Volgens De Hypotheekshop raken met name koopwoningen tot 200.000 euro op.
Het aantal te koop staande huizen neemt razendsnel af. In april vorig jaar stonden in totaal 137.000 woningen op Funda te koop, vorige maand waren dat er 103.000. Dat schrijft het AD woensdag.
,,Er zijn steeds minder woningen beschikbaar waar potentiële kopers voor in aanmerking komen’’, zegt Mark de Rijke van De Hypotheekshop. Die afname speelt met name starters parten.
Er blijken met name minder appartementen en nieuwbouw beschikbaar én huizen in de categorie tussen de 100.000 en 200.000 euro. Onder de 2 ton staan er nu zo’n 35.000 woningen te koop, in april 2016 waren dat er nog 55.000.
De Vereniging van Makelaars (NVM) schat het totale tekort al op zo’n 200.000 woningen.
-
Een beroep op het nieuwe kabinet om verstedelijking vaart en schwung te geven
Het is hollen of stilstaan op de woningmarkt. Nog maar enkele jaren geleden kwam je bijna niet van je huis af, nu raken koopwoningen op veel plaatsen bijna uitverkocht. Dat laatste is een waarschuwing voor een veel groter probleem, maar in Den Haag gaat het alarm niet af.
Ons land wordt geconfronteerd met een woningtekort dat alleen maar oploopt. Er worden te weinig nieuwe huizen gebouwd om het groeiend aantal nieuwe huishoudens zelfstandige woonruimte te bieden. Met moeite kwamen er vorig jaar 54.000 nieuwe huizen bij: 33.000 koopwoningen en de rest huurwoningen.
Woningtekort Dat lijkt heel wat, maar het is veel te weinig. Volgend jaar al kijken we aan tegen een tekort van 200.000 woningen, becijferde ABF Research. Volgens het Planbureau voor de Leefomgeving en het CBS moeten er ieder jaar minstens 80.000 nieuwe woningen bij komen om de groei van 1 miljoen huishoudens tot 2030 te kunnen bijbenen.
Het ontbreekt bij de lokale overheden vooral aan drang om te willen bouwen. Gemeenten vragen zich af of ze er zelf beter van worden als ze snel een groot aantal woningen uit de grond stampen. De meeste mensen wonen immers al prettig.
Aan nieuwbouw lijkt voor een wethouder geen eer meer te behalen, het geeft binnen de gemeentegrenzen alleen maar gedoe. Bij ieder nieuw plan gaan mondige omwonenden tot het gaatje om nieuwbouw tegen te houden, terwijl het groeiende legioen woningzoekenden veel meer moeite heeft om zijn stem te laten horen.
Ook provincies laten het vaak afweten. Er zit al snel meer dan tien jaar tussen het aanwijzen van een locatie en het moment dat de bouw kan beginnen.
De rol van het Rijk lijkt uitgespeeld. Een nationaal bouwprogramma met een geldstroom richting provincies en gemeenten om de processen te versnellen, is gestopt. De minister voor Wonen heeft de verantwoordelijkheid neergelegd bij de provincies en gemeenten zelf. Als het daar vastloopt, blijft het bij vermanende woorden uit Den Haag aan gedeputeerden en wethouders.
De gevolgen Het gevolg is desastreus. Een oplopend tekort door te weinig nieuwe woningen, sterk stijgende prijzen, hogere hypotheken en hogere woonlasten. De olievlek breidt zich snel uit buiten de populaire woongebieden in de Randstad.
Een nieuw kabinet moet laten zien dat wonen hoog op de prioriteitenlijst staat door te sturen, te stimuleren, te verleiden en zo nodig door af te dwingen.
Wij pleiten niet voor een nieuwe Vinex-nota met een blauwdruk van welke woningen waar gebouwd moeten worden. Wel voor een nationaal ruimtelijk ontwikkelingsbeleid dat wordt gedragen door gemeenten, provincies en de markt. Met een nationale overheid die de bouwopgaaf ondersteunt met beleidsinstrumenten en, het is nu eenmaal onmisbaar, met geld.
Uit de bouw van nieuwe huizen worden in een nieuwe woonwijk vaak al de infrastructuur en voorzieningen en de aanleg van groen en water betaald. Daarmee zijn we er echter niet. Vooral in de stad zijn er extra kosten voor het saneren van milieuvervuilende bedrijven en vervuilde grond of het uitkopen van oude industrieën. En daarna voor het vernieuwen of verleggen van wegen, infrastructuur voor openbaar vervoer en leidingen.
Gemeenten en provincies hebben daar zelf wel enige geldpotjes voor beschikbaar, maar die zijn lang niet voldoende. Daarom zal het Rijk geld bij moeten passen. Zonder die bijdrage verandert er te weinig en wordt er in de steden nooit genoeg gebouwd.
Ook als het Rijk er geld bij doet, en steden, provincies en bouwers zetten alles op alles, dan nog past hooguit eenderde tot de helft van de benodigde nieuwe huizen tot 2030 binnen de bestaande steden. Er zullen dus ook woningen buiten de steden gebouwd moeten worden. Daar is begrijpelijk weerstand tegen, want we koesteren onze natuur en de open ruimte. Maar het is niet onmogelijk om daar verantwoord te bouwen.
We zullen daarom als eerste moeten kijken naar de niet-waardevolle ruimte buiten de stad. Rommelige zones met verouderde, verspreid staande bebouwing. Ook hier is het een kwestie van keuzen durven maken. Doen we het niet, dan lopen de huizenprijzen nog verder op en komen mensen met minder geld, veelal jonge woningzoekenden, niet meer aan een eigen dak boven hun hoofd.
Deze vragen doen een beroep op een krachtig ministerie van Milieu, Ruimte, Wonen en Infrastructuur dat onze nieuwe verstedelijking vaart en schwung kan geven. Een sterke, slimme Rijksoverheid die problemen voortvarend aanpakt en aanstuurt, samen met provincies, gemeenten, omwonenden en woningzoekenden. Voor een nieuw kabinet een prioriteit die boven aan de agenda hoort.
Rob Mulder is directeur belangenbehartiging van Vereniging Eigen Huis (VEH).
Jan Fokkema is directeur Neprom (Vereniging van Nederlandse Projectontwikkeling Maatschappijen).
http://s.vk.nl/s-a4491159/?_sp=d16d7ee8-155e-4aa5-a900-e6a039488cc0.1493369494479
-
Prijs landbouwgrond stijgt met 5 procent
De prijzen voor agrarische grond zijn het afgelopen jaar gestegen. De gemiddelde prijs per hectare ligt op 57.900 euro. Dat is 5 procent meer dan in 2015. Dat blijkt dinsdag uit jaarcijfers van makelaarsvereniging NVM en het Kadaster.
De prijzen in Flevoland zijn het hoogst. Daar wordt gemiddeld 100.000 euro per hectare betaald voor landbouwgrond.
Bouwland is het meest gewild. De vraag naar grasland steeg minder sterk. Reden daarvoor zou zijn dat de Nederlandse melkveehouderij een slecht jaar achter de rug heeft. Lage melkprijzen en onzekerheid door nieuwe mestwetgeving zouden daar debet aan zijn.
Ard Klijsen, voorzitter van NVM Agrarisch: “Met de fosfaatreductieregeling zal een aantal melkveehouderijen moeten inkrimpen of zelfs sluiten. Aan de andere kant is het zo, dat als melkveehouders wel kunnen uitbreiden en dus meer koeien gaan kopen, ze ook meer grond aankopen. Dit is het resultaat van het stelsel van grondgebonden groei. Daarom zie ik voor deze sector de nodige lichtpuntjes in 2017.”
Het aantal grondtransacties is stabiel gebleven. Dat zou komen door de lage rente, waardoor ook investeerders grond kopen. De aankoop en verpachting van landbouwgronden zorgt voor een hoger rendement dan geld op een spaarrekening stallen, meldt de NVM.
Ook de markt voor woonboerderijen zit in de lift. Het aantal transacties neemt toe, de verkooptijden nemen af en de prijzen stijgen. Het niveau van voor de crisis is nog niet bereikt, maar de NVM verwacht dat de stijgende lijn door zal zetten.
-
"Straks een negatieve spaarrente? Dat is echt koffiedik kijken"
“Het is natuurlijk geen leuk bericht. Iedereen hoopt rente op zijn spaarrekening te krijgen”, zegt Matthijs Bierman, algemeen directeur van Triodos Bank in het NOS Radio 1 Journaal. Triodos verlaagt als eerste bank in Nederland de rente op een gewone internetspaarrekening naar 0 procent.
Gisteravond hebben alle klanten van de bank een e-mail gekregen over de renteverlaging, die geldt vanaf 3 april. Het kwam voor hen misschien niet als een verrassing; Triodos verlaagde de spaarrente in oktober al naar 0,1 procent. Volgens Bierman heeft de bank geen andere keuze.
“De rentes zijn in Europa al een paar jaar enorm aan het dalen. Dat betekent voor de Triodos Bank, en voor alle andere banken, dat onze rente-inkomsten ook dalen. Het gevolg daarvan is dat wij ook de rentes op spaarrekeningen steeds verder hebben moeten verlagen. Nu dus naar 0 procent.”
Hij verwacht niet dat klanten Triodos de rug toekeren vanwege het besluit. “Onze klanten zijn niet gefocust op dat kleine beetje rente. Daarvoor komen ze doorgaans niet bij ons. Ze kiezen voor Triodos om wat wij met het geld doen en omdat wij heel transparant op onze website laten zien aan wie wij het geld uitlenen.”
De bank wil zich onderscheiden met duurzaam bankieren. “Wij lenen alleen geld uit aan ondernemingen die een positief verschil maken op sociaal, ecologisch of cultureel gebied. Dat is een principiële keuze.”
Sparen levert momenteel historisch weinig op. De banken schroeven de tarieven steeds verder terug. Dat komt vooral door het beleid van de Europese Centrale Bank. Die heeft de rentetarieven de afgelopen jaren flink doen kelderen, om de economische groei in Europa te bevorderen.
Schrikbeeld
Alle spaarders bij Nederlandse aanbieders krijgen al sinds vorig jaar minder dan 1 procent rente. Volgens economieredacteur Nik Wouters zullen de grote banken er alles aan doen om niet die 0 procent te bereiken. “Bij die stand wordt de kans toch wel heel groot dat klanten gaan weglopen. Misschien gaan ze tot 0,05 procent, dan krijgt de klant in ieder geval nog iets van rente.”
Een negatieve spaarrente voor consumenten is een schrikbeeld voor veel banken, zegt Wouters. “Het spaargeld wordt al langzaam minder waard doordat de inflatie oploopt en een deel van de klanten belasting betaalt over het spaargeld. Misschien gaan spaarders bij een negatieve rente het geld weer onder hun matras bewaren.”
UBS komt met negatieve rente
Toch zou negatieve rente een volgende stap kunnen zijn. In andere Europese landen zijn er al banken waar mensen moeten betalen om geld op hun spaarrekening te zetten. In Duitsland moeten particulieren met meer dan 3 miljoen euro op hun rekening al betalen om het geld bij een bank te stallen.
En vandaag werd bekend dat de Zwitserse bank en vermogensbeheerder UBS een negatieve rente van 0,6 procent invoert op eurorekeningen, vanwege “aanhoudend buitengewone lage rentetarieven”. De rente gaat gelden voor tegoeden boven de 1 miljoen euro.
Triodos-directeur Bierman wil er nog niet op vooruit lopen. “Dat is echt koffiedik kijken. Ik weet niet of dat ook in Nederland nodig zal zijn, dat weet niemand. Het zou kunnen gebeuren, want je ziet inderdaad dat het in andere Europese landen gebeurt, maar het is echt nog te vroeg om dat te zeggen.”
-
Aanbod koopwoningen daalt hard
Er staan steeds minder woningen te koop in Nederland. Het aanbod daalde de afgelopen vier jaar met 33%, tot 184.000, doordat er meer woningen worden verkocht dan er nieuw op de markt komen. In Amsterdam en Utrecht daalde het aantal woningen dat te koop staat in vier jaar tijd zelfs respectievelijk met 65% en 68%, blijkt uit het kwartaalbericht dat technologiebedrijf Calcasa donderdag naar buiten brengt. Het aantal woningverkopen stijgt juist naar recordhoogten. Rabobank voorspelde woensdag in zijn kwartaalbericht dat er in 2016 en 2017 meer woningen verkocht gaan worden dan het vorige record uit 2006 van 230.000 woningen. Per kwartaal worden 10.000 woningen meer verkocht dan een jaar eerder. De opleving van de woningmarkt wordt gevoed door de historisch lage rente, de groeiende werkgelegenheid en een stijgend consumentenvertrouwen. Daarnaast komen meer huiseigenaren ‘boven water’:hun hypotheek is weer lager dan de woningwaarde.
‘Door het structurele woningtekort in Nederland zijn er bovendien meer kopers dan verkopers’, zegt Rogier van der Hijden, directeur van Calcasa. Verkopers kiezen er in deze markt voor eerst een woning te kopen voordat ze de oude verkopen. Ze zijn niet bang meer dat ze hun woning niet kwijtraken. Een logisch gevolg van het dalende aanbod is dat prijzen stijgen en woningen steeds korter te koop staan. Hierdoor worden kopers in grote steden steeds meer opgejaagd. In Amsterdam zijn vraagprijzen sinds 2012 met 27,5% gestegen. ‘De markt is daar oververhit’, zegt Van der Hijden. ‘In een normale situatie zou je niet meer hoeven te betalen dan iemand vraagt.’
Rabobank verwacht dat de prijzen volgend jaar nog 5% verder zullen stijgen. Dat verschillende hypotheekaanbieders afgelopen week hun rente iets verhoogden, zal volgens Paul de Vries, onderzoeker bij Rabobank, geen zichtbaar effect hebben. ‘De rentestijging is miniem.’ Aanbieders verhoogden rentes op verschillende leningen met 0,05 tot 0,25 procentpunt. ‘De inkomensstijgingen compenseren deze rentestijgingen met gemak’, aldus De Vries. De gemiddelde woningprijs ligt nog wel steeds 14% onder de vorige piek, uit 2008. Dat we weer net zoveel woningen kopen als voor de crisis, maar wel tegen een aanzienlijk lagere prijs, komt volgens Rabobank door de hervormingen van het Rijk. Huizenkopers kunnen minder lenen.
-
Woningmarkt trekt verder aan
DEN HAAG - De woningmarkt in Nederland is vorige maand verder aangetrokken. In totaal wisselden in september 21.009 huizen van eigenaar, waarmee de verkopen volgens het Kadaster bijna 29 procent hoger lagen dan een jaar eerder.
In alle provincies werden meer woningen verkocht. De grootste verkoopplus werd genoteerd in Zeeland met dik 37 procent. In Friesland was de groei met een kleine 20 procent het meest beperkt. Vooral vrijstaande huizen waren afgelopen maand een stuk populairder. De huizenverkoop trok in september ook met ruim 5 procent aan ten opzichte van augustus.
Het Kadaster meldde maandag verder dat het aantal geregistreerde hypotheken vorige maand ongeveer een vijfde hoger lag dan een jaar eerder, op 28.819 stuks. Het aantal executieveilingen lag met een totaal van 50 bijna 40 procent lager dan in september 2015.
-
'Grote behoefte aan woningen in middensegment'
AMSTERDAM - Nog steeds is er een flink tekort aan huurwoningen in het middensegment. Als het aanbod niet snel toeneemt, wordt wonen in de grote steden voor een groeiende groep huishoudens onbereikbaar.
Daarvoor waarschuwen de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en Vastgoedmanagement Nederland (VGM). Huishoudens die te veel verdienen voor een sociale huurwoning maar te weinig voor een hypotheek, moeten huren in de vrije huursector.
„Met name in de grote steden is het tekort nijpend en dreigen grote groepen huishoudens geen passende woning meer te kunnen vinden”, aldus de partijen.
Eisen Ger Jaarsma, voorzitter NVM: „Vanwege striktere eisen aan de toewijzing van sociale huurwoningen en maatregelen om de doorstroming op de huurmarkt te bevorderen, zijn meer huurders aangewezen op de vrije sector. Een gevolg van de strengere hypotheeknormen is dat steeds meer mensen eerst moeten huren voor zij een woning kunnen kopen.”
„Daarom is het is voor een goed functionerende woningmarkt essentieel dat er vrije sector huurwoningen aan de totale woningvoorraad worden toegevoegd”, aldus Eric Verwey, voorzitter van VGM. „Maatregelen die getroffen dienen te worden zijn onder meer het toewijzen van bouwlocaties voor vrije sector huurwoningen, in woningbouwplannen een substantieel aandeel vrije sector huurwoningen opnemen en het stimuleren van de verkoop van duurdere corporatiewoningen.”
Stijging huurprijzen De huurprijs per vierkante meter voor een vrije sector huurwoning is ten opzichte van vorig jaar met 5,9% gestegen, zo werd onlangs bekend gemaakt. Dit percentage is echter een gemiddelde. Vooral de appartementen werden duurder en dan met name de appartementen in de Randstadprovincies zoals Noord-Holland.
-
Wat betekent een rente rond het vriespunt of nog lager?
De rente is historisch laag en zakt steeds verder. Voor ons als consument blijft dat niet zonder gevolgen. Want wat als de rente nul wordt? Of zelfs onder de 0 procent zakt?
Om de inflatie op te jagen, heeft de Europese Centrale Bank de rente de afgelopen jaren verlaagd naar -0,4 procent. ECB-voorzitter Mario Draghi doet er namelijk alles aan om de inflatie omhoog te krijgen richting de 2 procent. De ECB koopt daarvoor maandelijks onder meer voor 80 miljard euro aan obligaties op. Draghi heeft met z’n geldpers misschien wel meer invloed op je leven dan je baas of je eigen vrouw.
Wat doet die lage rente met ons? Veel. Heb je onlangs een huis gekocht en een hypotheek afgesloten met een rentevaste periode van 10 of 20 jaar? Dan doet een rente van nul procent pijn. Want wat nu? Meteen je contract openbreken en een fikse boeterente betalen? Rentemiddeling aanvragen?
Levert rente rond het vriespunt sommige huizenbezitters pijn aan de ogen op, voor anderen biedt het prachtkansen. Bijvoorbeeld voor wie bijna aan het eind van de rentevaste periode zit of de middelen heeft om het contract met de hypotheekverstrekker open te breken. En dan flink shoppen bij aanbieders van supervoordelige hypotheken, want ook die schieten als paddenstoelen uit de grond.
Aan de andere kant: betaal je een hoge rente, dan toucheer je ook weer een hogere hypotheekrenteaftrek. Dus let wel op: wat is het verschil tussen de rente in je contract, de effectieve rente die je betaalt en het mogelijke voordeel van een nieuwe, lagere rente?
Pensionado alweer gekort Wat de rente met je doet, hangt natuurlijk een beetje af van je financiële situatie. Ben je bijvoorbeeld al met pensioen? Dan krijg je waarschijnlijk te maken met een korting van je pensioen. Lage rente is de sluipmoordenaar voor pensioenfondsen. Lage rente maakt het namelijk extreem lastig om pensioenpremies rendabel te beleggen. Bijvoorbeeld in veilige obligatieleningen. Voor pensioenfondsen wordt het dus steeds lastiger om toekomstige uitkeringen – aan jou – te waarborgen.
Dus voor wie ver vooruit denkt: van je pensioen moet je het niet hebben. Wie slim is, regelt zelf zijn of haar oudedagvoorziening.
Bedrijven kunnen investeren – als de bank ze geld leent tenminste Lage rente is ook mooi voor wie een bedrijf heeft, en dan vooral een onderneming in het MKB. Investeren, luidt het advies. Hetzij met geld van de bank, hetzij uit eigen middelen. Nu is dat eerste wat lastig, want kredietverstrekkers zijn daar sinds de crisis en de aangescherpte buffereisen sowieso wat terughoudend mee. Rest investeren uit eigen middelen. Veel MKB’ers doen dat trouwens al omdat het aanhouden van cash zo weinig oplevert.
Sparen? Bestaat dat nog? Sparen. Met een rente die nul of negatief is kan dit woord definitief het museum in. Wie wil sparen bij een bank, moet daar al bijna geld op toeleggen. Wordt de rente ooit negatief, dan kost het je gewoon geld. En dat is jammer, want geld zoekt altijd een rendement op. Consumenten gaan dus op zoek naar producten met meer rendement, die automatisch risicovoller zijn.
Lenen heeft nu eigenlijk een negatieve prijs. Wat betekent dat kredietrisico’s afwezig lijken. En dat kan een fuik zijn voor wie niet goed oplet, want het gevaar bestaat dat we te veel gaan lenen. Een verontruste toezichthouder AFM waarschuwde er begin dit jaar al voor: mensen komen in de verleiding meer te lenen dan verstandig is.
Oud president-directeur Jan Timmer van Philips zei ooit: wat omhoog gaat, komt eens ook weer naar beneden. Dat geldt ook omgekeerd: de rente gaat ooit wel weer stijgen. En wie dan grote schulden heeft, moet op de blaren zitten.
Worden consumenten heel blij van bijna gratis geld, bankiers worden vooral heel zuur van een rente van nul omdat het hun hele verdienmodel uitholt.
En nu? Draghi wil dat iedereen geld gaat uitgeven. Want consumeren jaagt de economie aan. Maar het omgekeerde is het geval – we houden de hand niet alleen op de knip, we sparen zelfs meer (hoewel dat nauwelijks iets oplevert). Waarom doen we niet wat Draghi wil?
Het is kinderlijk eenvoudig. Het nieuws over lage en negatieve rente wordt constant gebracht als slecht nieuws. Als iets waar we bang voor moeten zijn. Maar wie slecht nieuws hoort en bang is, zoekt zekerheid. En wat bied je nou meer zekerheid dan een goed gevulde spaarpot voor onvoorziene gebeurtenissen? Zo bezien heeft Draghi toch ook weer niet zo veel invloed op ons.
-
ING verlaagt spaarrente naar 0,30%
ING gaat per 1 september het spaartarief voor de internetspaarrekening verlagen van 0,40% naar 0,30% op jaarbasis. ‘Mede als gevolg van de huidige lage marktrente’, is het argument van de bank.
ING neemt met deze niet onverwachte renteverlaging opnieuw het voortouw. Bij de vorige ronde van renteverlagingen van de drie grootbanken was ING ook de eerste door op 23 juni de rente te verlagen. ABN Amro volgde na een week. Rabobank verlaagde de rente pas op 7 juli.
Telkens 10 basispunten Ook nu stelt ING in het bericht aan zijn spaarders dat ‘ondanks de hoogte van de spaarrente blijft sparen een zekere manier om uw geld te laten groeien, bijvoorbeeld voor een buffer voor onvoorziene uitgaven’. Opvallend is dat de grootbanken de renteverlagingen nog steeds met 10 basispunten doorvoeren. Andere spaarinstellingen kiezen bij deze rentevoet voor stapjes van 5 (0,05%) basispunten.
-
Spoed: Nederland komt 200.000 woningen tekort
De woningnood is zó hoog dat er 200.000 extra woningen moeten bijkomen. Sinds 2010 zijn er jaarlijks 35.000 woningen te weinig bijgebouwd, blijkt uit onderzoek van makelaarsvereniging Dynamis. Daardoor dreigen koopwoningen onbetaalbaar te worden voor middeninkomens.
De makelaarsvereniging, met dertien leden en zesendertig vestigingen, pleit ervoor dat er snel meer koop- en huurhuizen worden bijgebouwd. Het onderzoek is gedaan in veertig regio’s. Het Economisch Instituut voor de Bouw onderschrijft de conclusie.
Dure hoofdstad Het tekort op de woningmarkt is “zeer verontrustend”, vertelt onderzoeker Frank Verwoerd (Dynamis) aan RTL Z. Vooral in populaire regio’s is de ontstane marktsituatie ongezond. Zo is, vanwege het tekort, de gemiddelde verkoopprijs in Amsterdam naar recordhoogte gestegen: 408.317 euro. Het gemiddelde is overigens wel iets anders dan de mediane verkoopprijs, die makelaarsvereniging NVM eerder meldde. Bij een mediaan worden extreem hoge en lage prijzen eruit gefilterd, terwijl die bij de cijfers van Dynamis wel worden meegeteld. Maar ook de mediane transactieprijs bereikte een recordhoogte: 314.000 euro.
Daardoor betalen kopers nu gemiddeld 4.609 euro per vierkante meter in Amsterdam. Momenteel staan er nog maar 2.450 woningen te koop.
Top tien woningnood Maar de schaarste gaat niet alleen Amsterdam aan, het probleem dijt juist als een olievlek uit. Zo is het Utrechtse woningaanbod in de afgelopen jaar gehalveerd: daar staan nog maar 1.220 woningen te koop.
Steden als Utrecht en Amsterdam zijn zelfs zo in trek, dat er ook een tekort is in omliggende gemeenten: IJsselstein, Diemen en Vianen. “Je ziet in die regio’s migratiestromen ontstaan van de stad naar randgemeenten. Maar door die toestroom stijgen de huizenprijzen daar ook weer.” Andere gemeenten die in de top tien staan qua woningschaarste zijn Groningen, Haarlem, Zaanstad, Leiderdorp en Amstelveen.
Koopprijzen in deze gemeenten zijn sinds het dal in 2013 met 36 procent gestegen, tegenover een landelijk gemiddelde van 16 procent.
Twee ton aan extra woningen De markt koelt pas weer af als 200.000 woningen extra worden bijgebouwd, berekende de onderzoekers. Dit komt bovenop de jaarlijkse behoefte van ongeveer 75.000 woningen die nodig zijn voor de huishoudensgroei in Nederland.
In de afgelopen zes jaar zijn er maar 45.000 woningen per jaar bijgekomen. Dat klinkt nog best veel, met de financiële crisis in het achterhoofd. Maar om de stijgende vraag (en groei van de bevolking) te kunnen bijbenen, hadden dat er 80.000 moeten zijn.
Gentrificatie De woningmarkt in Amsterdam is het meest verhit: met een inkomen van 50.000 euro koop je in de hoofdstad een woning van slechts 49 m2. Gemiddeld gesproken. Voor gezinnen en middeninkomens is dat onhoudbaar. Verwoerd: “Dat woningen met de inflatie meegroeien, of iets daarboven, is prima. Maar dit zijn zulke hoge bedragen, dat is heel verontrustend.”
De krapte op de woningmarkt mogen gemeenten zichzelf best aanrekenen, betoogt Dynamis. De financiële crisis mag dan wel een rem hebben gezet op allerlei bouwplannen; toch zijn er gemeenten die het wel goed hebben aangepakt. Zo is de woningnood in (en rondom) Den Haag door de juiste maatregelen flink teruggedrongen, vertelt de makelaarsvereniging.
Tenslotte blijven de verschillen tussen regio’s groot. Grote delen van de provincie Groningen, Zeeland en de achterhoek kampen niet met een woningtekort.
-
Huizenprijzen stijgen weer net zo hard als voor de crisis
Huizenbezitter? Dan is je bezit het afgelopen jaar 4,6 procent meer waard geworden. Huizenprijzen stegen niet meer zo hard sinds 2007, vlak voordat de financiële crisis uitbrak.
In juni lag het het gemiddelde prijsniveau van bestaande koopwoningen even hoog als in januari 2005, blijkt uit onderzoek naar de prijsontwikkeling van CBS en het Kadaster. In vergelijking met een jaar geleden tijd steeg de prijs van bestaande koopwoningen met 4,6 procent.